Tuesday, December 21, 2021

Relativ datering av berglager

Relativ datering av berglager



Citat: Peppe, D. Texten på denna sida är utskrivbar och kan användas enligt våra användarvillkor. Olika arter av ammoniter levde vid olika tidpunkter inom mesozoiken, så att identifiera en fossil art kan hjälpa till att minska när en sten bildades. Placeringen av den nedre pilspetsen indikerar den första förekomsten av fossilet och den övre pilspetsen indikerar dess senaste förekomst - när den dog ut. Fältspatkristaller som finns i tufflagren innehåller en instabil isotop av kalium som kan användas för denna dateringsmetod. Kapitelinnehåll: Geologisk tid — 1, relativ datering av bergskikt.





Princip 1: Sediment avsätts i horisontella lager



Detta diagram visar ett urval av stenlager, eller stratigrafiska kolumner, från den geologiska formationen Koobi Fora på Turkanasjöns östra strand i Kenya. Detta område är en ås av sedimentärt berg där forskare har hittat mer än relativ datering av bergskikt, fossiler, både mänskliga och andra homininer, eftersom dessa fossiler hjälper den vetenskapliga undersökningen av mänsklig evolution. Lake Turkana har en geologisk historia som gynnade bevarandet av fossiler. Forskare menar att sjön som den ser ut idag bara har varit det relativ datering av bergskikt för de senaste åren.


Den nuvarande miljön runt Turkanasjön är mycket torr. Under tidens lopp har området dock sett många förändringar. Klimatet i regionen var återigen fuktigt vilket kan ha varit gynnsamt för tidiga människor och homininer att ha blomstrat där. Alla sjöar, floder och vattendrag bär sediment som jord, sand, relativ datering av bergskikt, och vulkanisk materia. Detta sediment lägger sig så småningom på botten av sjöbäddar eller avlagringar vid mynningen av floder i en alluvial fläkt.


Denna process av materialavsättning och erosion såväl som höjningen och sänkningen av sjönivåerna på grund av miljöförändringar lade långsamt till lager till de geologiska rekord som finns i Turkanabassängen. Med tiden stelnade sedimentet till berg. Ben från forntida människor, våra homininförfäder och andra djurarter begravdes i sedimentet, relativ datering av bergskikt, och blev så småningom fossiliserad och bevarad i klipporna.


I Koobi Fora-formationen, relativ datering av bergskikt, band relativ datering av bergskikt sedimentära bergarter varvas med lager av tuffa tecken på tider då tektonisk och vulkanisk aktivitet dominerade landskapet.


Vanligtvis faller askan, pimpstenen och andra material som spyr från vulkaner rakt tillbaka till jorden eller förs bort av luftströmmar eller floder och bäckar. Detta vulkaniska material sedimenterar så småningom och med tiden komprimeras det för att bilda en speciell typ av sedimentär bergart som kallas tuff. Tektonisk aktivitet har haft andra effekter på forskningen i Koobi Fora-regionen. Under pliocen geologisk epok 5. Detta gjorde det möjligt för erosionskrafter att exponera sten som begravdes för länge sedan.


Dessa processer exponerade också fossilerna begravda i dessa berglager. Lagren av vulkaniskt berg är extremt viktiga för att rekonstruera historien om Turkanabassängen eftersom de tillåter forskare att beräkna åldern på homininfossiler som finns i regionen.


Det vulkaniska materialet i tuff är väl lämpat för radiometrisk datering som använder kända sönderfallshastigheter för specifika instabila isotoper för att bestämma åldern på berget som innehåller den isotopen. Fältspatkristaller som finns i tufflagren innehåller en instabil isotop av kalium som kan vara relativ datering av bergskikt för denna dejtingmetod.


Arkeologiområdet använder ofta kolisotoper, som är mycket vanligare, men paleontologiområdet använder ofta en kalium-argon-dateringsteknik eftersom den kan användas för att datera mycket äldre bergmaterial. Med tiden sönderfaller den instabila kaliumisotopen 40 K från klipporna till en stabil isotop av argon 40 Ar. Förhållandet mellan den stabila argonisotopen som bildas från sönderfall och de instabila kaliumisotoperna berättar för forskarna när tuffskiktet svalnade och stelnade till berg.


Genom att känna till datumen för tuffen kan forskare sedan uppskatta ett datum för fossilerna. Fossiler ovanför ett specifikt lager antas vara yngre än det lagret, och de nedanför är äldre, i linje med lagen om överlagring, en central vetenskaplig princip för stratigrafi. Datering av fossilerna bidrar till en tydligare tidslinje för evolutionens historia. Äldre metoder för datering var mer subjektiva, ofta en utbildad hypotes baserad på tillgängliga bevis.


Fossilerna i Turkana-regionen kan dock dateras mer exakt eftersom de finns i sedimentberget mellan daterbara lager av tuff. Även om radiometrisk datering av tuffen är vetenskapligt giltig, finns det fortfarande svårigheter.


Förlänga lärandet Fossilerna som finns i Turkanabassängen stödjer teorin om mänsklig evolution och teorin om att människan uppstod relativ datering av bergskikt Afrika innan de migrerar till andra platser. Tänk på åldern och olika arter av fossiler som finns i området. Använd dina kunskaper om evolutionsteori och konstruera ett argument som förklarar dessa samband. Undersök det stratigrafiska kolumndiagrammet. Vilket samband tycks finnas mellan fossilernas och stenlagrens ungefärliga ålder och deras djup i jorden?


Enligt lagen om superposition i geologi, finns äldre fossil och bergarter i lägre skikt än yngre fossiler och bergarter. Tektonisk aktivitet lämnade vissa områden av marken upplyfta och erosionskrafter från sjön, närliggande floder och andra former av vittringsexponerade bergarter, även äldre berglager, som utslag i landskapet. Detta gjorde fossilerna lättare för forskare att hitta. Det vulkaniska materialet i tufflager gör det också möjligt att få ett mer exakt datum för fossilerna.


Kalium-argon-datering är en form av isotopdatering som vanligtvis används inom paleontologi. Forskare använder de kända naturliga sönderfallshastigheterna för isotoper av kalium och argon för att hitta datumet för stenarna. Den radioaktiva isotopen omvandlas till en mer stabil isotop med tiden, i detta fall sönderfaller från kalium till argon.


Om forskare hittar förhållandet mellan kalium och argon, berättar det för dem hur länge stenarna har funnits och hur länge isotoperna har sönderfallit. Genom att förstå datumen för dessa stenar kan forskare härleda åldern på de närliggande fossilerna. Vilka svårigheter kan paleontologer och arkeologer ha när de försöker hitta och datera fossiler?


Det är många relativ datering av bergskikt svarar, relativ datering av bergskikt. Ett svar baserat på ett vanligt problem som forskare stöter på är att fossiler ofta är inneslutna i stenar eller har liknande färg, så att de smälter in i sin omgivning. Ibland visas bara en liten del av ett fossil. De kan också begravas. På grund av dessa relativ datering av bergskikt, fältbesättningar måste noggrant undersöka sin omgivning för att hitta möjliga fossiler.


Fossiler kan också vara ömtåliga relativ datering av bergskikt finns i små fragment. Arkeologer måste använda sin skicklighet och tålamod för att sätta ihop små bitar igen, som ett pussel. Även om fossildatering nu är mer vetenskapligt korrekt, kräver det fortfarande skicklighet och erfarenhet eftersom forskare måste göra välgrundade gissningar baserat på alla bevis och tillgänglig datering för lagren som omger fossilerna.


Diagrammet förklarar att varje fossil får ett specifikt namn, relativ datering av bergskikt som KNM-ER Varför är ett unikt fossilnamn som detta viktigt?


Eftersom varje namn är en unik identifiering hjälper detta forskare att hålla reda på var och i vilken ordning fossiler hittas. Att göra detta hjälper paleontologer att upprätthålla korrekta register och sätta ihop historien om mänsklighetens historia.


I det här exemplet berättar prefixet "KNM-ER" för oss den relativa platsen där detta fossil hittades; detta står för Kenya National Museum—East Rudolf, från den förra relativ datering av bergskikt av Turkanasjön. De medföljande siffrorna är kronologiska och betyder att i detta exempel är vårt fossil det 1:e fossil som finns i området. område där två eller flera tektoniska plattor rör sig bort från varandra.


Kallas även förlängningsgräns. serie av förkastningar och andra platser med tektonisk aktivitet som sträcker sig från sydvästra Asien till Afrikas horn. stam av hominidfamiljen relativ datering av bergskikt primater, kännetecknade av en upprätt hållning, tvåbensrörelser, stor kranial kapacitet och användning av specialverktyg. Människor är de enda levande homininerna. uttalande eller förslag som förklarar vissa frågor om vissa fakta.


En hypotes testas för att avgöra om den är korrekt. atom med ett obalanserat antal neutroner i kärnan, vilket ger den en annan atomvikt än andra atomer av samma grundämne. metod för att datera material som stenar som jämför mängden av en naturligt förekommande isotop av en atom och dess sönderfallshastigheter. Kallas även radioaktiv dejting.


atom med ett obalanserat antal neutroner i sin kärnisotop som inte är radioaktiva eller sönderfaller naturligt. rörelse av tektoniska plattor som resulterar i geologisk aktivitet såsom vulkanutbrott och jordbävningar. massiv platta av fast sten som består av jordens litosfärskorpa och övre mantel, relativ datering av bergskikt.


Kallas även litosfärisk platta. atom med ett obalanserat antal neutroner i sin kärnisotop som är radioaktiv eller sönderfaller genom att sända ut partiklar från sin kärna. Kallas även radionuklid. Ljud, illustrationer, foton och videor krediteras under medietillgången, förutom reklambilder, som vanligtvis länkar till en annan sida som innehåller mediekrediten.


Rättighetsinnehavaren för media är den person eller grupp som krediteras. Sean P. O'Connor, BioBlitz utbildningskonsult Elizabeth Wolzak, National Geographic Society. Jill Wertheim, National Geographic Society. Craig Feibel Meave Leakey. För information om användarbehörigheter, läs våra användarvillkor. Om du har frågor om hur du citerar något på vår webbplats i ditt projekt eller klassrumspresentation, kontakta din lärare.


De känner bäst till det föredragna formatet. När du kontaktar dem behöver du sidtiteln, webbadressen och det datum då du fick tillgång till resursen. Om en medietillgång är nedladdningsbar, relativ datering av bergskikt, en nedladdningsknapp visas i hörnet av medievisaren. Om ingen knapp visas kan du inte ladda ner eller spara media, relativ datering av bergskikt. Texten på denna sida är utskrivbar och kan användas enligt våra användarvillkor.


Eventuella interaktiva ämnen på denna sida kan endast spelas medan du besöker vår webbplats. Du kan inte ladda ner interaktiva filer. Bergets cykel är ett nät av processer som beskriver hur var och en av de tre stora bergarterna – magmatisk, metamorf och sedimentär – bildas och bryts ner baserat på olika tillämpningar av värme och tryck över tiden.


Till exempel blir sedimentär bergskiffer skiffer när värme och tryck tillförs. Ju mer värme och tryck du lägger till, relativ datering av bergskikt, ju längre bergarten metamorfoseras tills den blir gnejs, relativ datering av bergskikt.


Om det värms upp ytterligare kommer berget att smälta helt och reformeras till en magmatisk bergart. Ge dina elever möjlighet att lära sig om bergets kretslopp med den här samlingen av resurser.


Fossilregistret hjälper paleontologer, arkeologer och geologer att placera viktiga händelser och arter i den lämpliga geologiska eran. Den är baserad på lagen om superposition som säger att i ostörda bergsekvenser är bottenskikten äldre än toppskikten.





Förenade Arabemiraten hemsida dating



När magman vidrör de redan existerande stenarna kan den bränna den intilliggande stenen med sin värme eller kemiskt förändra närliggande stenar genom migration av vätskor från magman. Att titta på dessa tecken kommer att berätta att magman är yngre än bergarten den förändrade. De lila områdena på denna sten från New Jersey Palisades är områden med kontaktmetamorfism.


Jämfört med berget runt dem är de smuligare på grund av att de utsätts för intensiv gradvärme. Nu när du har dessa relativa dateringsprinciper i åtanke, kan du ta reda på i vilken ordning dessa bergenheter bildades? Svara på denna fråga i kommentarerna! Marinbiologi. Elektroteknik. Datavetenskap. Medicinsk vetenskap. Handledningar för att skriva. Scenkonst. Visuella konsterna. Studentliv. Yrkesutbildning. Standardiserade tester. Online lärande. Samhällsvetenskap. Juridiska studier.


Statsvetenskap. Hur tolkar geologer ett områdes geologiska historia? Läs mer från Owlcation. Med tiden stelnade sedimentet till berg. Ben från forntida människor, våra homininförfäder och andra djurarter begravdes i sedimentet och blev så småningom fossiliserade och bevarade i klipporna.


I Koobi Fora-formationen är band av sedimentär sten varvas med lager av tuff, ett tecken på tider då tektonisk och vulkanisk aktivitet dominerade landskapet. Vanligtvis faller askan, pimpstenen och andra material som spyr från vulkaner rakt tillbaka till jorden eller förs bort av luftströmmar eller floder och bäckar. Detta vulkaniska material sedimenterar så småningom och med tiden komprimeras det för att bilda en speciell typ av sedimentär bergart som kallas tuff.


Tektonisk aktivitet har haft andra effekter på forskningen i Koobi Fora-regionen. Under pliocen geologisk epok 5. Detta gjorde det möjligt för erosionskrafter att exponera sten som begravdes för länge sedan. Dessa processer exponerade också fossilerna begravda i dessa berglager. Lagren av vulkaniskt berg är extremt viktiga för att rekonstruera historien om Turkanabassängen eftersom de tillåter forskare att beräkna åldern på homininfossiler som finns i regionen.


Det vulkaniska materialet i tuff är väl lämpat för radiometrisk datering, som använder kända sönderfallshastigheter för specifika instabila isotoper för att bestämma åldern på berget som innehåller den isotopen. Fältspatkristaller som finns i tufflagren innehåller en instabil isotop av kalium som kan användas för denna dateringsmetod. Arkeologiområdet använder ofta kolisotoper, som är mycket vanligare, men paleontologiområdet använder ofta en kalium-argon-dateringsteknik eftersom den kan användas för att datera mycket äldre bergmaterial.


Med tiden sönderfaller den instabila kaliumisotopen 40 K från klipporna till en stabil isotop av argon 40 Ar. Förhållandet mellan den stabila argonisotopen som bildas från sönderfall och de instabila kaliumisotoperna berättar för forskarna när tuffskiktet svalnade och stelnade till berg.


Genom att känna till datumen för tuffen kan forskare sedan uppskatta ett datum för fossilerna. Fossiler ovanför ett specifikt lager antas vara yngre än det lagret, och de nedanför är äldre, i linje med lagen om överlagring, en central vetenskaplig princip för stratigrafi. Datering av fossilerna bidrar till en tydligare tidslinje för evolutionens historia.


Äldre metoder för datering var mer subjektiva, ofta en utbildad hypotes baserad på tillgängliga bevis. Fossilerna i Turkana-regionen kan dock dateras mer exakt eftersom de finns i sedimentberget mellan daterbara lager av tuff. Även om radiometrisk datering av tuffen är vetenskapligt giltig, finns det fortfarande svårigheter. Förlänga lärandet Fossilerna som finns i Turkanabassängen stödjer teorin om mänsklig evolution och teorin att människor har sitt ursprung i Afrika innan de migrerade till andra platser.


Tänk på åldern och olika arter av fossiler som finns i området. Använd dina kunskaper om evolutionsteori och konstruera ett argument som förklarar dessa samband. Undersök det stratigrafiska kolumndiagrammet. Vilket samband tycks finnas mellan fossilernas och stenlagrens ungefärliga ålder och deras djup i jorden? Enligt lagen om superposition i geologi, finns äldre fossil och bergarter i lägre skikt än yngre fossiler och bergarter.


Tektonisk aktivitet gjorde att vissa områden av marken lyftes upp, och erosionskrafter från sjön, närliggande floder och andra former av vittring av exponerad sten, även äldre stenlager, som utklipp i landskapet. Detta gjorde fossilerna lättare för forskare att hitta. Det vulkaniska materialet i tufflager gör det också möjligt att få ett mer exakt datum för fossilerna. Kalium-argon-datering är en form av isotopdatering som vanligtvis används inom paleontologi.


Forskare använder de kända naturliga sönderfallshastigheterna för isotoper av kalium och argon för att hitta datumet för stenarna. Den radioaktiva isotopen omvandlas till en mer stabil isotop med tiden, i detta fall sönderfaller från kalium till argon. Om forskare hittar förhållandet mellan kalium och argon, berättar det för dem hur länge stenarna har funnits och hur länge isotoperna har sönderfallit.


Genom att förstå datumen för dessa stenar kan forskare härleda åldern på de närliggande fossilerna. Vilka svårigheter kan paleontologer och arkeologer ha när de försöker hitta och datera fossiler? Det finns många möjliga svar. Ett svar baserat på ett vanligt problem som forskare stöter på är att fossiler ofta är inneslutna i stenar eller har liknande färg, så att de smälter in i sin omgivning. Ibland visas bara en liten del av ett fossil.


De kan också begravas. På grund av dessa egenskaper måste fältbesättningar noggrant undersöka sin omgivning för att hitta möjliga fossiler.


Fossiler kan också vara ömtåliga eller hittas i små fragment. Arkeologer måste använda sin skicklighet och tålamod för att sätta ihop små bitar igen, som ett pussel. Även om fossildatering nu är mer vetenskapligt korrekt, kräver det fortfarande skicklighet och erfarenhet eftersom forskare måste göra välgrundade gissningar baserat på alla bevis och tillgänglig datering för lagren som omger fossilerna.


Diagrammet förklarar att varje fossil får ett specifikt namn, till exempel KNM-ER Varför är ett unikt fossilnamn som detta viktigt? Eftersom varje namn är en unik identifiering hjälper detta forskare att hålla reda på var och i vilken ordning fossiler hittas.


Att göra detta hjälper paleontologer att upprätthålla korrekta register och sätta ihop historien om mänsklighetens historia. I det här exemplet berättar prefixet "KNM-ER" för oss den relativa platsen där detta fossil hittades; detta står för Kenya National Museum-East Rudolf, från det tidigare namnet på Lake Turkana. De medföljande siffrorna är kronologiska, vilket betyder att i detta exempel är vårt fossil det 1:e fossil som finns i området.


område där två eller flera tektoniska plattor rör sig bort från varandra. Kallas även förlängningsgräns. serie av förkastningar och andra platser med tektonisk aktivitet som sträcker sig från sydvästra Asien till Afrikas horn.


stam av hominidfamiljen av primater, kännetecknad av upprätt hållning, tvåbensrörelser, stor kranial kapacitet och användning av specialverktyg. Människor är de enda levande homininerna. uttalande eller förslag som förklarar vissa frågor om vissa fakta. En hypotes testas för att avgöra om den är korrekt. atom med ett obalanserat antal neutroner i kärnan, vilket ger den en annan atomvikt än andra atomer av samma grundämne.


metod för att datera material som stenar som jämför mängden av en naturligt förekommande isotop av en atom och dess sönderfallshastigheter. Kallas även radioaktiv dejting. atom med ett obalanserat antal neutroner i sin kärnisotop som inte är radioaktiva eller sönderfaller naturligt. rörelse av tektoniska plattor som resulterar i geologisk aktivitet såsom vulkanutbrott och jordbävningar.


Geologer använder en handfull enkla principer i relativ åldersdatering; två av de viktigaste av dessa är principerna för superposition och tvärgående relationer. En tredje nyckelprincip - fauna succession - granskas i avsnitt 3. Precis som uniformitarism är det viktigaste underliggande antagandet för geologi, är vetenskapens mest grundläggande princip superposition, utvecklad av den danske anatomen Nicholas Steno på 1600-talet.


Porträtt av Nicholas Steno allmän egendom; Wikimedia Commons. Principen för superposition är enkel, intuitiv och är grunden för relativ åldersdatering. Den säger att stenar som är placerade under andra stenar är äldre än stenarna ovanför. Bilden nedan visar en sekvens av ~ Ma-stenar i åldern Devon exponerade vid det magnifika vattenfallet i Taughannock Falls State Park i centrala New York.


Stenarna nära botten av vattenfallet avsattes först och klipporna ovanför blir sedan yngre och yngre. Taughannock Falls nära Trumansburg, New York, som illustrerar Superpositionsprincipen. Bild av Jonathan R.


Detta arbete är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 4. Superposition observeras inte bara i stenar utan också i vårt dagliga liv. Tänk på soporna i din kökssoptunna. Skräpet på botten kastades ut tidigare än soporna som ligger ovanför det; soporna längst ner är därför äldre och sannolikt illaluktande! Eller tänk på en hög med gamla tidningar eller tidningar som kan ligga i ditt hem eller garage: troligtvis har tidningarna längst ner i högen datum på sig som är äldre än tidningarna överst i högen.


Fotografiet nedan togs i Volcano National Park på Big Island of Hawaii. Använd superposition för att avgöra vilken som är äldre: vägen eller lavaflödet? Hur vet du? Ett fotografi från Volcano National Park, Big Island of Hawaii.


Principen om tvärgående samband säger att en bergenhet eller annat geologiskt särdrag, till exempel ett förkastning som skärs av en annan bergenhet eller ett stycke, måste vara äldre än den bergenhet eller särdrag som gör skärningen. Föreställ dig att skära en skiva bröd från en hel limpa. På grund av tvärgående relationer är snittet som skiljer skivan från resten av brödet yngre än själva limpan som limpan behövde existera innan den kunde skäras.


När geologer undersöker bergarter i fältet observerar geologer vanligtvis egenskaper som magmatiska intrång eller förkastningar som skär genom andra stenar. Eftersom dessa funktioner är de som skär, vet vi att de är yngre än stenarna som de skär i. Ta en titt på fotografierna nedan, som visar trottoarkanten på en väg i en stadsdel i Hollister, Kalifornien.


Du kan se att trottoarkanten är förskjuten: den nedre halvan ligger inte i linje med den övre halvan. Det visar sig att det berömda San Andreas-förkastningen löper under trottoarkanten på denna plats, vilket har gjort att trottoarkanten har brutits och förskjutits. Vi vet att trottoarkanten ursprungligen var rak när den först byggdes. Felet kapade trottoarkanten och är därmed yngre än själva trottoarkanten.


En trottoarkant i Hollister, Kalifornien som kompenseras av San Andreas-felet. Serien nedan visar en imaginär sekvens av stenar och geologiska händelser märkta A-I.

No comments:

Post a Comment

Sorte datingsider i georgien

Sorte datingsider i georgien hvad med mit navn er mike. Elsker mine velsignelser!! Pensioneret hærsygeplejerske, der nyder at bruge tid sort...